Koffieweetjes

Veel gestelde vragen over kofiie.


Wat is een melange?


Door het mengen (melangeren) van verschillende koffies kunnen we de beste eigenschappen van de koffies nog meer uit de verf laten komen. Door koffies met elkaar te combineren, ontstaan er nieuwe, unieke koffiesmaken en is de melange het hele jaar constant.

Wat is Single origin koffie?


Single origin koffie is koffie die niet gemengd is met andere soorten. Dit kan een koffie van één gebied zijn of zelfs van één plantage of één boer. De specifieke en unieke smaak van de koffie komt zo het best tot zijn recht.

Wat is espresso?


Espresso betekent letterlijk ’uitgedrukt’. Het woord espresso heeft betrekking op de speciale manier van koffiezetten, niet op de manier van branden of de oorsprong van de bonen. Om een goede espresso te kunnen maken, is een speciaal espressoapparaat vereist. Het apparaat perst het warme water door de koffie met precies de juiste druk (9 bar). Pas als de bonen van de hoogste kwaliteit zijn, de maling perfect en de machine berekend op zijn taak, krijgt de espresso zijn volle, zachte smaak en de mooie crème laag (crema).

Wat is cuppen?


Cuppen is het proeven van koffiemonsters. ‘Cup’ betekent ‘smaak’.

Wat is het verschil tussen robusta en arabica koffie?


Arabicabonen zijn veelal vol van smaak en hebben een rijk spectrum aan smaaknuances. Voor ‘specialty’-koffies wordt doorgaans gebruik gemaakt van arabicavarianten. Robustabonen worden vaak als onderdeel van een espressomelange gebruikt, om een bepaalde smaaktoon te verkrijgen. De robusta bevat meer olie dan de arabica, het leent zich daardoor beter om een mooie cremalaag te krijgen. De robusta is een robuuste plant die makkelijker op meerdere plaatsen groeit en die ongevoeliger is voor ziektes dan de arabica. Robustakoffie wordt vaak in bulk verwerkt en is meestal bestemd voor de grote koffiebranderijen die werken voor bijvoorbeeld supermarkt