DE OOGST VAN KOFFIE
Omdat koffie vaak in bergachtig gebied wordt verbouwd, is gebruik
van machines om te oogsten niet mogelijk. Rijpe koffiebessen worden
daarom doorgaans met de hand geplukt. Een uitzondering hierop is
Brazilië. Het landschap is daar relatief vlak en de koffievelden zijn er
vaak immens groot. Hier wordt meestal machinaal geplukt.
Koffiestruiken leveren gemiddeld twee tot vier kilo bessen
en een goede plukker kan 45 tot 90 kilo koffiebessen per dag oogsten.
Van deze oogst blijft negen tot achttien kilo koffiebonen over.
DE MANIER VAN PLUKKEN
Het oogsten van de bessen kan op twee manieren:
1. Pluk per tak: alle bessen worden in één keer van de tak verwijderd.
Dit kan machinaal en met de hand gebeuren.
2. Selectieve pluk: met de hand worden alleen de rijpe bessen geplukt.
De plukkers controleren de koffieplanten om de acht tot tien dagen
en plukken hierbij alleen de bessen die helemaal rijp zijn. Deze methode
is arbeidsintensief en duurder maar wordt wel het meeste gebruikt.
Robusta-koffie groeit tussen zeeniveau en ongeveer 800 meter hoogte.
Arabica-koffie groeit het beste op grotere hoogte en wordt vaak geteeld
in heuvelachtige gebieden.