Stijgende koffieprijzen

By admin Weetjes Reacties uitgeschakeld voor Stijgende koffieprijzen

Beste Klant,

Ongetwijfeld heeft u de afgelopen tijd de ene na de andere prijsverhoging van uw leveranciers gehad. Alles gaat omhoog; huur, gas en allerlei andere producten die van ver komen. Helaas komen wij er ook niet meer onderuit. Een koffiebranderij gebruikt nou eenmaal heel veel gas en daar zijn de prijzen wel vertienvoudigd de laatste 6 maanden.

Daarnaast is de koers van de dollar een serieus probleem voor ons. Deze is zeer fors gestegen doordat de Amerikaanse Centrale Bank de rente veel sneller verhoogt dan in Europa is gedaan. De verwachting is dat de rente in Amerika begin 2023 wel eens op 4% zou kunnen staan. Die hoge rente in Amerika trekt heel veel belangstelling van pensioenfondsen, die op zoek zijn naar een hoog rendement op hun geld, en dus een grote vraag naar dollars. Die dollar koers steeg dan ook met 10% ten opzichte van de euro. Omdat wij groene koffie in dollars moeten kopen had dit dus een direct effect op onze inkoopprijzen. Bij andere producten die gemaakt worden met ruwe grondstoffen zoals olie, bijvoorbeeld koffiezakjes en folie kregen we veel hogere stijgingen voor onze kiezen, wel tot 50%. Ook de prijzen voor karton en dozen steeg ongekend hoog doordat papierfabrieken veel energie verbruiken en er schaarste heerst in de papierindustrie.

We hebben het zo lang mogelijk proberen uit te stellen maar we komen er niet onderuit om de prijzen wederom te verhogen. Deze prijsverhoging gaat per 08 juli 2022 in.

Ik snap heel goed dat dit zwaar is maar heb alle hoop dat we hier samen doorheen komen. Uw koffie is de hogere prijs gewoon waard. Let wel, in de supermarkt vragen de grote merken voor een simpele “zilver” of “goud” merk ook al € 20/kg en dit zijn niet de betere Arabica soorten die rechtstreeks van de boer komen of CO2 neutraal zijn, maar een (lage kwaliteit) mix van Brazilië en héél veel Robusta.

Ook begrijp ik dat er nu de neiging is om nog vóór 8 juli extra (grote) bestellingen te doen tegen de oude prijs. Ik moet u dan teleurstellen. We hebben simpelweg niet de capaciteit om plots verdrievoudigde orders te verwerken, was dit wel zo geweest dan hadden we overcapaciteit gehad en had u teveel voor uw koffie betaald. Daarnaast lever ik u al enige maanden de koffie die wij duurder hebben moeten inkopen, tegen uw voordeligere prijs. Met alle liefde, passie en oog voor de kwaliteit die we hoog willen houden, branden en verpakken we graag uw koffie die u normaliter besteld. We vragen u in deze om uw begrip en hier rekening mee te houden.

Mocht u nog vragen hebben met betrekking tot prijsadvies richting uw klanten, dan staan we met het hele team voor u klaar om u hier in te adviseren en ondersteunen.

Met warme koffiegroet,
Annelies Houwen

  • Share: